CZEREŚNIE


 

Zamknij smak lata w słoik….  

 


Czereśnie to niezwykle apetyczne i słodkie owoce. Posiadają ważne dla nas witaminy, takie jak A, B6, C, E oraz K. Dodatkowo znajdują się w nich tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina. Wśród minerałów znaleźć można cynk, magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo.


Czereśnie są bardzo słodkie lecz nie zawierają nadmiernej ilości cukru, dlatego są rekomendowane osobom cierpiącym na cukrzycę czy próbującym zrzucić zbędne kilogramy. Szczególnie poleca się je, kobietom w ciąży, a także osobom borykającym się z chorobami tarczycy, wątroby, serca, dróg moczowych i żółciowych, czy tez z chorobą zwyrodnieniową stawów. Są bogatym źródłem melatoniny, która reguluje sen.


Sezon na czereśnie trwa krótko, dlatego warto sięgać po świeże owoce w trakcie ich zbiorów. Masz ochotę na świeżo zerwane czereśnie, które prosto z sadu trafią na Twój stół ? A może lubisz słodkie wypieki ? Jeśli tak, to polecamy przygotowanie ciasta czereśniowego…


Zachęcamy również do zamarynowania czereśni w słoik i gwarantujemy, że aromatyczny kompot będzie doskonałym dodatkiem do obiadu jesienią czy zimą. Zwolennikom koktajli i smoothie polecamy mrożenie czereśni, tak by mieli je w zasięgu ręki przez cały rok.

 

 

 

Kompot z czereśni babci Eli


Składniki na kompot z czereśni:
  • czereśnie
  • cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
  • woda
  • wyparzone słoiki
Przygotowanie:

 

  • Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek.
  • Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie.
  • Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru.
  • Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami. 
  • Słoiki z czereśniami pasteryzujemy 20-25 minut na wolnym ogniu.
  • (pasteryzacja odbywa się poprzez włożenie do garnka wyłożonego ściereczką, zalanie ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzenie do wrzenia i od tego momentu gotowania 20-25 minut, na wolnym ogniu).
  • Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmujemy z garnka, dokręcamy nakrętki i odstawiamy do wystygnięcia obrócone do góry dnem. Kiedy ostygną wynosimy do spiżarki. 

 Smacznego !!!

Zdrowe owoce na Twój stół!!!

 

 

KONTAKT

05-640 Mogielnica, Dobiecin 4
biuro@odsadu-dostolu.pl
tel: + 48 500 823 228
tel: + 48 695 992 002

CERTYFIKATY

Certyfikat poświadczający stosowanie
integrowanej produkcji roślin

Ceryfikat poswiadczający zgodność dla chronionego oznaczenia geograficznego

f  i  t  t

 

Funkcja dostępna tylko dla zalogowanych.