JAGODA KAMCZACKA
Owoc wiecznej młodości…
Jagoda kamczacka jest bogata w błonnik, żelazo, witaminę A, B, C, mangan oraz witaminę K, dzięki czemu spożywanie jagody kamczackiej wzmacnia organizm i pomaga budować odporność.
Znane są również jej właściwości antybakteryjne. Oddziałuje na takie bakterie, jak: Escherichia coli, gronkowiec, paciorkowiec kałowy czy dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.
Podobnie jak inne jagody, również kamczacka polecana jest też przy infekcjach dróg moczowych, także u dzieci. Zalecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na schorzenia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ wspomaga walkę ze złym cholesterolem i obniża ciśnienie tętnicze. Korzystnie wpływa na wzrok, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy oraz zawału serca.
Jeśli szukasz dobrego sposobu na wzmocnienie organizmu i budowę odporności serdecznie zapraszamy do zakupu świeżych owoców jagody kamczackiej już w okresie wiosennym. Dojrzałe jagody mają słodko-kwaskowy smak i przyjemny aromat. Są znakomitym dodatkiem do deserów i koktajli. Surowe owoce są też świetnym dodatkiem do letnich ciast. Nadają się również do mrożenia jak i na przetwory. Dżem z jagody kamczackiej to genialny dodatek do deserów, kremów jak i sosów. Zapraszamy do spróbowania zdrowych soków jagodowych!
KONFITURA CZY DŻEM ?
Przetwory z jagody kamczackiej są bardzo proste do wykonania. Chcąc wykonać dżem wystarczy w garnku z podwójnym dnem zagotować 1 kg owoców z 50 dag cukru i 2 łyżkami wody uważając, aby masa nie przywarła do spodu. Jeśli chcemy uzyskać bardziej galeretowatą konsystencję, można dodać 2 łyżki pektyny. Dżem gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, a następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż przestygnie. Proces przygotowania konfitury jest taki sam, lecz wymaga użycia mniejszej ilości cukru (ok. 30 dag), przez co smak jest delikatniejszy i bardziej naturalny. W zależności od upodobań zarówno dżemy, jak i konfitury można wzbogacać innymi owocami, takimi jak: truskawki, porzeczki, limonka czy jeżyny, a także przyprawami: cynamonem i goździkami.
A MOŻE NALEWKA Z JAGODY KAMCZACKIEJ ?
Idealnym rozwiązaniem na rozgrzanie podczas zimnych jesiennych i zimowych wieczorów są nalewki, wina, likiery oraz inne napoje na bazie alkoholu. Wystarczy umieścić 1 kg owoców jagody kamczackiej w dużym słoju, zalać je 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu, a następnie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak można użyć 1 litr wódki i pominąć całkowicie spirytus. Po upływie tego czasu przecedzamy jagody, nalewkę przelewamy do butelki i zakręcamy, a jagody umieszczamy w słoju, zasypujemy 750 g cukru i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Przez kilka pierwszych dni wskazane jest potrząsanie słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie syrop owocowy łączymy z nalewem alkoholowym i dokładnie mieszamy. Po rozlaniu do butelek nalewka powinna leżakować minimum 2 miesiące.