GRUSZKI

 


Numer dwa w naszych sadach czyli soczyste gruszki, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

 

 

Gruszki wspierają działanie szarych komórek, co powinni docenić szczególnie uczniowie i studenci w czasie sesji i egzaminów. Korzystnie wpływają na tarczycę, pracę serca oraz zapobiegają rozwojowi nadciśnienia tętniczego. 


Gruszki kryją w sobie wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych, jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości jodu i boru, który  odpowiada za prawidłowy transport wapnia i zapobiega ubytkom tego minerału z kości. Owoce te są bogatym źródłem błonnika, który pomaga uregulować rytm wypróżnień, normuje stężenie cholesterolu we krwi i wypełnia żołądek – nasilając i przedłużając uczucie sytości po posiłku, dlatego też często włącza się je do diet odchudzających.

 

Gruszki w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Słodki posmak gruszki pasuje idealnie do deserów i przetworów. Amatorzy soczystych owoców dodają je do mięs – ich aromat fantastycznie podkreśla smak pieczonej kaczki i piersi z kurczaka. To również element wykwintnych sałatek, który idealnie współgra z serami pleśniowymi, orzechami i rukolą.


Masz ochotę na soczystą i słodką gruszkę ? A może chcesz zamarynować ją w occie ? Bądź zatopić w cieście czekoladowo-migdałowym? Zapraszamy po świeże gruszki i soki jabłkowo-gruszkowe do naszego sklepu! 


Przygotuj się na długie zimowe wieczory i uzupełnij zapasy w spiżarni ! Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na gruszki w occie…

 

 

 

 

Gruszki marynowane babci Eli

 

Składniki na gruszki marynowane 

 

  • 3 kg gruszek
  • 250 ml octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 6 szklanek wody
  • 5 sztuk goździków
Przygotowanie

 

  • Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
  • Cukier zalać octem i wodą, dodać goździki i cynamon, wszystko razem gotować.
  • Do gotującej zalewy włożyć gruszki, gotować chwilę, tak by nie zrobiły się miękkie.
  • Wyjąć gruszki z zalewy do słoików i zagotować ją.
  • Gruszki w słoikach zalać gorącą zalewą.
  • Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.

Smacznego!!!

 

Zdrowe owoce na Twój stół!!!

 

 

KONTAKT

05-640 Mogielnica, Dobiecin 4
biuro@odsadu-dostolu.pl
tel: + 48 500 823 228
tel: + 48 695 992 002

CERTYFIKATY

Certyfikat poświadczający stosowanie
integrowanej produkcji roślin

Ceryfikat poswiadczający zgodność dla chronionego oznaczenia geograficznego

f  i  t  t

 

Funkcja dostępna tylko dla zalogowanych.