GRUSZKI
Numer dwa w naszych sadach czyli soczyste gruszki, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.
Gruszki wspierają działanie szarych komórek, co powinni docenić szczególnie uczniowie i studenci w czasie sesji i egzaminów. Korzystnie wpływają na tarczycę, pracę serca oraz zapobiegają rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Gruszki kryją w sobie wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych, jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości jodu i boru, który odpowiada za prawidłowy transport wapnia i zapobiega ubytkom tego minerału z kości. Owoce te są bogatym źródłem błonnika, który pomaga uregulować rytm wypróżnień, normuje stężenie cholesterolu we krwi i wypełnia żołądek – nasilając i przedłużając uczucie sytości po posiłku, dlatego też często włącza się je do diet odchudzających.
Gruszki w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Słodki posmak gruszki pasuje idealnie do deserów i przetworów. Amatorzy soczystych owoców dodają je do mięs – ich aromat fantastycznie podkreśla smak pieczonej kaczki i piersi z kurczaka. To również element wykwintnych sałatek, który idealnie współgra z serami pleśniowymi, orzechami i rukolą.
Masz ochotę na soczystą i słodką gruszkę ? A może chcesz zamarynować ją w occie ? Bądź zatopić w cieście czekoladowo-migdałowym? Zapraszamy po świeże gruszki i soki jabłkowo-gruszkowe do naszego sklepu!
Przygotuj się na długie zimowe wieczory i uzupełnij zapasy w spiżarni ! Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na gruszki w occie…
Gruszki marynowane babci Eli
Składniki na gruszki marynowane
- 3 kg gruszek
- 250 ml octu
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
- 6 szklanek wody
- 5 sztuk goździków
Przygotowanie
- Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
- Cukier zalać octem i wodą, dodać goździki i cynamon, wszystko razem gotować.
- Do gotującej zalewy włożyć gruszki, gotować chwilę, tak by nie zrobiły się miękkie.
- Wyjąć gruszki z zalewy do słoików i zagotować ją.
- Gruszki w słoikach zalać gorącą zalewą.
- Zakręcić słoiki i pasteryzować 20-25 minut.
Smacznego!!!