JABŁKA

 

 

Czy lekarstwo może być smaczne i aromatyczne? Jeśli tym lekarstwem będzie jabłko – to tak! Jak mawiają lekarze i dietetycy jedz jedno jabłko z rana – dla urody, drugie z wieczora – dla zdrowia ! Wolisz słodkie czy kwaśne ?  Wybierz sam z wielu dostępnych odmian….

 


Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Chętnie sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest to zdrowa przekąska, z której można przygotować wiele różnych potraw i dań na słodko, słono oraz wykorzystać do ciast, soków czy przetworów.
Jabłka mają niewątpliwie dobry wpływ na zdrowie. Zaleca się je jeść w czasie wielu dolegliwości. Wspierają one ogólną odporność organizmu, zapobiegają sezonowym infekcjom. Jabłka mają również właściwości moczopędne, przez co zmniejszają obrzęki nóg, regulują pracę wątroby, wpływają na pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Jedząc jabłka, poprawimy również pracę jelit i przyspieszymy metabolizm, a to wszystko za sprawą błonnika pokarmowego. Jabłka pomogą również złagodzić zgagę, biegunkę, niestrawność i dolegliwości związane z wrzodami. 
Jeśli masz ochotę na pyszne chrupiące jabłko bądź doskonały sok jabłkowy zapraszamy do naszego sklepu. A może chcesz przyrządzić szarlotkę bądź jabłka pieczone ? Sam zdecyduj jakich odmian jabłek potrzebujesz… Serdecznie zapraszamy!

 

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na szarlotkę babci Eli…

 



 

Szarlotka babci Eli
 

Składniki na szarlotkę (około 12 porcji)

 

JABŁKA

  • 1,5 kg jabłek (na szarlotkę najlepiej twardych i kwaśnych, np. szara reneta)
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


CIASTO

  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
 
Przygotowanie

 

JABŁKA

 

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.
  • Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

 

CIASTO

 

  • Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
  • Składniki połączyć w jednolite ciasto (mikserem lub ręcznie), pod koniec dodać jajko (ciasto będzie dość miękkie).
  • Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.

 

PIECZENIE

 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować niedużą formę, np. tortownicę o średnicy 26 cm.
  • Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka.
  • Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu).
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!

 


 

Zdrowe owoce na Twój stół!!!

 

 

KONTAKT

05-640 Mogielnica, Dobiecin 4
biuro@odsadu-dostolu.pl
tel: + 48 500 823 228
tel: + 48 695 992 002

CERTYFIKATY

Certyfikat poświadczający stosowanie
integrowanej produkcji roślin

Ceryfikat poswiadczający zgodność dla chronionego oznaczenia geograficznego

f  i  t  t

 

Funkcja dostępna tylko dla zalogowanych.