JABŁKA
Czy lekarstwo może być smaczne i aromatyczne? Jeśli tym lekarstwem będzie jabłko – to tak! Jak mawiają lekarze i dietetycy jedz jedno jabłko z rana – dla urody, drugie z wieczora – dla zdrowia ! Wolisz słodkie czy kwaśne ? Wybierz sam z wielu dostępnych odmian….
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Chętnie sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest to zdrowa przekąska, z której można przygotować wiele różnych potraw i dań na słodko, słono oraz wykorzystać do ciast, soków czy przetworów.
Jabłka mają niewątpliwie dobry wpływ na zdrowie. Zaleca się je jeść w czasie wielu dolegliwości. Wspierają one ogólną odporność organizmu, zapobiegają sezonowym infekcjom. Jabłka mają również właściwości moczopędne, przez co zmniejszają obrzęki nóg, regulują pracę wątroby, wpływają na pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Jedząc jabłka, poprawimy również pracę jelit i przyspieszymy metabolizm, a to wszystko za sprawą błonnika pokarmowego. Jabłka pomogą również złagodzić zgagę, biegunkę, niestrawność i dolegliwości związane z wrzodami.
Jeśli masz ochotę na pyszne chrupiące jabłko bądź doskonały sok jabłkowy zapraszamy do naszego sklepu. A może chcesz przyrządzić szarlotkę bądź jabłka pieczone ? Sam zdecyduj jakich odmian jabłek potrzebujesz… Serdecznie zapraszamy!
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na szarlotkę babci Eli…
Szarlotka babci Eli
Składniki na szarlotkę (około 12 porcji)
JABŁKA
- 1,5 kg jabłek (na szarlotkę najlepiej twardych i kwaśnych, np. szara reneta)
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
CIASTO
- 320 g mąki (2 szklanki)
- 250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
Przygotowanie
JABŁKA
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.
- Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
CIASTO
- Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
- Składniki połączyć w jednolite ciasto (mikserem lub ręcznie), pod koniec dodać jajko (ciasto będzie dość miękkie).
- Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.
PIECZENIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować niedużą formę, np. tortownicę o średnicy 26 cm.
- Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka.
- Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu).
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!