ŚLIWKI

 

 

A czy wiesz, co możemy znaleźć dobrego w sadzie, na zakończenie lata ?

 

 

Jednym z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce są śliwki. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także mają wiele właściwości zdrowotnych, dostarczają organizmowi wiele witamin oraz minerałów potrzebnych do dobrego samopoczucia.
Śliwki są bogate w witaminę K, która reguluje pracę układu krwionośnego, wpływa na poprawę krzepliwości krwi, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz pozwala na zachowanie równowagi gospodarki wapniowej. Witamina A zawarta w śliwkach  korzystnie wypływa na nasz wzrok, cerę oraz wygląd włosów i paznokci. Z kolei witaminy z grupy B usprawniają pracę mózgu i układu nerwowego. Ze względu na dużą zawartość magnezu warto sięgać po śliwki szczególnie w okresie, gdy potrzebujemy skupienia i uwagi np. w pracy bądź podczas nauki. Zawarty w śliwkach fosfor oraz wapń wpływa na prawidłową budowę kości i zębów. Dodatkowo to źródło beta-karotenu, który chroni skórę przed rozwojem wolnych rodników i działaniem promieni słonecznych. 

 


Masz ochotę na śliwki prosto z drzewa, które są doskonałą przekąską między posiłkami? Marzy Ci się, przykryte kruszonką ciasto ze śliwkami bądź pyszne knedle? A może warto zaopatrzyć spiżarnię w konfitury śliwkowe ? Zapraszamy na zakupy do naszego sklepu! Znajdziecie tam wiele odmian śliwek oraz soki jabłkowo-śliwkowe.
 

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto śliwkowe babci Eli…

 

 

 

Ciasto śliwkowe babci Eli


Składniki na ciasto śliwkowe (około 12 porcji)


ŚLIWKI

 

  • 800 g śliwek dowolnej odmiany


KRUSZONKA

 

  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru


CIA​STO

 

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie


KRUSZONKA

 

  • Roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem. Wstawić do lodówki.
  • Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.

 

CIA​STO

 

  • Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut.
  • Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu.
  • Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!

Zdrowe owoce na Twój stół!!!

 

 

KONTAKT

05-640 Mogielnica, Dobiecin 4
biuro@odsadu-dostolu.pl
tel: + 48 500 823 228
tel: + 48 695 992 002

CERTYFIKATY

Certyfikat poświadczający stosowanie
integrowanej produkcji roślin

Ceryfikat poswiadczający zgodność dla chronionego oznaczenia geograficznego

f  i  t  t

 

Funkcja dostępna tylko dla zalogowanych.